Om een goed beeld te krijgen van wat een woning waard is, kan een makelaar of taxateur de woning taxeren. Er wordt dan een indicatie gegeven van de waarde van de woning. Alle informatie wordt uitgewerkt in een taxatieverslag of rapportage.
Wat is taxatie?
Niet iedereen mag zomaar een taxatie uitvoeren, dit mag alleen gedaan worden door een (beëdigd) taxateur. Het gaat over het inschatten van de woningwaarde en dit wordt dan weergegeven in een onafhankelijk taxatierapport. Taxeren is belangrijk als je een woning wil kopen of verkopen, maar ook als je een woning wil verzekeren.
Taxatierapport, wat is dat?
Van een bestaande woning moet de taxatiewaarde bekend zijn om een hypotheek te krijgen. De taxatie moet dan ook uit worden gevoerd door een onafhankelijke taxateur. Als je een nieuwbouwwoning wil kopen, dan heb je niet altijd een taxatierapport nodig om een hypotheek te bemachtigen.
Belang van een huis taxeren
Soms vragen mensen zich af waarom een taxatierapport noodzakelijk is. Dit is een goede vraag en daar gaan wij van DOEN Makelaars ook graag op in. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom een taxatierapport nodig kan zijn. Het is bijvoorbeeld verplicht als je een hypotheek af wil sluiten voor de aankoop van een bestaande woning. Er zijn ook mensen die een woning laten taxeren als zij hun woning willen verkopen. Je hebt dankzij een taxatierapport namelijk een goed beeld van wat de woning waard is. Hierdoor kan er een goede verkoopprijs worden bepaald.
Wat kost een taxatie?
Er kan geen standaardprijs worden genoemd voor een taxatie. De prijzen zijn namelijk heel verschillend. Maar meestal kun je rekenen op een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Het totaalbedrag van het taxeren hangt af van onder andere hoeveel uur de taxateur bezig is met het rapport.
Wie moet het taxatierapport betalen?
Als je een woning wil kopen, dan betaal jij als koper voor het taxatierapport. Het voordeel is wel dat de kosten fiscaal aftrekbaar zijn.
Nog een paar weetjes over een taxatie
We hebben speciaal voor jou nog een aantal belangrijke weetjes over een taxatie op een rijtje gezet:
-
Het opstellen van een taxatierapport duurt vaak een paar dagen tot maximaal een week nadat de woning is getaxeerd.
-
Een taxatierapport is meestal zes maanden geldig.
-
Er zijn een aantal factoren die de waarde van de woning beïnvloeden met een taxatie, te denken aan de ligging, de locatie, de grootte van het terrein, bereikbaarheid en parkeermogelijkheden, marktsituatie, bouwkundige en installatietechnische staat en eigendom van de ondergrond.
-
Een hypotheekverstrekker kan eisen dat de waardebepaling van de taxateur gecontroleerd en gevalideerd moet worden. Dit moet dan uit worden gevoerd door een validatie-instituut.
-
Er is een gevalideerd en onafhankelijk taxatierapport nodig bij het aanvragen van een hypotheek met NHG.