DOEN NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Koopwoningen ruim 11% procent duurder dan jaar eerder

Koopwoningen ruim 11% procent duurder dan jaar eerder

De woningmarkt in Nederland blijft volop in beweging. In augustus 2024 stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met maar liefst 11,2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging in twee jaar en markeert een opvallende trend in de koopwoningenmarkt. Bij 𝐃𝐎𝐄𝐍 𝐌𝐚𝐤𝐞𝐥𝐚𝐚𝐫𝐬 houden we deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Wat betekent deze stijging voor kopers, verkopers en de markt als geheel?

Prijzen stijgen verder: Wat betekent dit voor kopers en verkopers?

De prijsstijging van 11,2% ten opzichte van augustus 2023 en een toename van 1,1% ten opzichte van juli 2024 is aanzienlijk. Dit betekent dat bestaande koopwoningen voor veel kopers duurder worden, maar ook dat de waarde van woningen in Nederland verder toeneemt. Voor verkopers is dit gunstig, omdat zij nu hogere prijzen kunnen vragen en vaak sneller een koper vinden. Aan de andere kant wordt het voor potentiële kopers steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden, zeker in populaire regio’s.

𝐃𝐞 𝐠𝐞𝐦𝐢𝐝𝐝𝐞𝐥𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞𝐩𝐫𝐢𝐣𝐬 in augustus 2024 kwam uit op €466.207, een bedrag dat voor veel starters en kopers met een gemiddeld inkomen moeilijk te bekostigen is. Dit bevestigt opnieuw de urgentie van de woningnood, vooral in het lagere en middensegment. Hoewel er vanuit de overheid verschillende plannen zijn aangekondigd om dit probleem aan te pakken, is het voor nu duidelijk dat de vraag naar koopwoningen blijft stijgen, wat de prijzen opdrijft. 

Stijgende woningprijzen na eerdere daling

Na een piek in juli 2022 volgde een periode van dalende woningprijzen. Maar sinds juni 2023 is er weer sprake van een stijgende trend, en nu in augustus 2024 liggen de prijzen zelfs 5,7% hoger dan bij de vorige piek. Dit laat zien dat de Nederlandse woningmarkt zich blijft herstellen en in veel gebieden zelfs weer oververhit raakt. 

Meer woningtransacties in augustus 2024

Niet alleen de prijzen stijgen, ook het aantal woningtransacties nam toe. Het Kadaster registreerde in augustus 17.915 transacties, ruim 12% meer dan een jaar eerder. Dit toont aan dat ondanks de hoge prijzen, de vraag naar woningen nog steeds groot is en kopers bereid zijn om snel te handelen. In de eerste acht maanden van 2024 werden in totaal 128.908 woningen verkocht, een stijging van 11% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers laten zien dat de woningmarkt actief blijft, zelfs met de hoge prijzen en krapte. 

Vooruitzichten voor de woningmarkt

Bij 𝐃𝐎𝐄𝐍 𝐌𝐚𝐤𝐞𝐥𝐚𝐚𝐫𝐬 zien we dat de huidige markt uitdagend is voor kopers, vooral voor starters. Toch zien we ook mogelijkheden: meer transacties en een groeiende markt betekent dat er kansen zijn voor zowel kopers als verkopers. Met de aangekondigde bouw van nieuwe woningen en verdere investeringen in de woningmarkt, zoals benoemd in de Troonrede 2024, hopen we op een bredere beschikbaarheid van betaalbare woningen op korte termijn.

Voor nu is het belangrijk om als koper goed geïnformeerd te zijn en te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. 

Advies voor kopers en verkopers

De stijgende prijzen en toenemende transacties maken het voor verkopers een gunstige tijd om hun woning op de markt te brengen. Voor kopers kan het verstandig zijn om nu snel in actie te komen voordat de prijzen verder stijgen. Het blijft echter essentieel om goed te kijken naar de waarde van de woning en advies in te winnen over financieringsmogelijkheden. Bij 𝐃𝐎𝐄𝐍 𝐌𝐚𝐤𝐞𝐥𝐚𝐚𝐫𝐬 begeleiden we je graag door dit proces, of je nu wilt kopen of verkopen.

Met deze dynamische ontwikkelingen op de woningmarkt is het belangrijk om te anticiperen en voorbereid te zijn. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een persoonlijk adviesgesprek!

Gerelateerde Nieuwsberichten

Huis bezichtigen: 10 tips

Huis bezichtigen: 10 tips

Wij kennen het gevoel: je hebt jouw droomhuis gezien en het staat nog te koop ook. Je wil het dolgraag bekijken. De eerste stap die je neemt is het aanvragen van een bezichtiging. Of misschien is er wel sprake van een open huis. Dit betekent dat je op een specifiek moment de woning mag bezoeken om er even rond te kijken. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Vijf tips om je huis sneller te verkopen

Vijf tips om je huis sneller te verkopen

Wist je dat 70 procent van de Nederlandse bevolking een koopwoning heeft? Natuurlijk blijft niet iedereen voor altijd in hetzelfde huis wonen. Er is behoefte aan een nieuwe omgeving, iemand heeft een nieuwe baan of wil misschien wel groter wonen. Ben jij van plan om binnenkort te gaan verhuizen? We delen graag vijf tips om je huis sneller te verkopen!

TROONREDE 2024

TROONREDE 2024

In de troonrede die koning Willem-Alexander uitsprak om het nieuwe werkjaar van het parlement te openen, klonk de boodschap over de overspannen woningmarkt luid en duidelijk. Na een terugblik op de sportieve zomer van 2024, benoemde de koning enkele belangrijke doelen en maatregelen die de woningnood moeten aanpakken.