DOEN NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Huis bezichtigen: 10 tips

Huis bezichtigen: 10 tips

Wij kennen het gevoel: je hebt jouw droomhuis gezien en het staat nog te koop ook. Je wil het dolgraag bekijken. De eerste stap die je neemt is het aanvragen van een bezichtiging. Of misschien is er wel sprake van een open huis. Dit betekent dat je op een specifiek moment de woning mag bezoeken om er even rond te kijken. Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij een huisbezichtiging. We delen graag 10 handige tips om van het huis bezichtigen een groot succes te maken!

Tip 1: Doe uitgebreid vooronderzoek

Ga je binnenkort een huis bezichtigen? Voordat je de drempel overstapt kun e het beste een vooronderzoek doen. Verdiep je in het bouwjaar van het huis en welke problemen dit soms met zich meebrengt. Zo hebben veel woningen uit de jaren 60 en 70 asbest en komt betonrot af en toe voor. Een koper is verplicht om uitgebreid onderzoek te doen naar de huidige staat van een woning. Wie een woning eenmaal koopt is zelf verantwoordelijk voor de reparatie van eventuele gebreken. Voordat je het koopcontract hebt ondertekend is dat niet het geval.

Wat is de mededelingsplicht?

Een verkoper is verplicht om alle gebreken te melden aan jou als potentiële koper. Dit noemen we de ‘mededelingsplicht’. Maar uiteindelijk is het aan jou als koper om het huis van boven tot onder kritisch te bekijken. Bij de eerste bezichtiging ben je niet alleen, maar vaak in het gezelschap van verkoopmakelaar. Hij of zij heeft veel kennis van huizen en let misschien op andere zaken. Toch is het niet verkeerd om zelf ook rond te kijken. Neem daarbij de volgende factoren in je vooronderzoek op, zodat het huis geen verrassingen meer voor jou in petto heeft:

  • Het bestemmingsplan van de gemeente

  • Eventuele beperkingen die te maken hebben met de woning

  • Mogelijke juridische verplichtingen met betrekking tot het huis

Tip 2: Plan de bezichtiging op een gunstig moment

Inmiddels heb je uitgebreid vooronderzoek gedaan. Sta je te popelen om dat ene mooie huis te bezichtigen? Plan dit moment bij voorkeur overdag. Er is dan meer daglicht en daardoor vallen eventuele gebreken van de woning sneller op. Denk bijvoorbeeld aan schimmel in de badkamer of beschadigingen in een muur. Misschien ben je zo onder de indruk van het huis dat je het nog een keer wil zien. In dat geval raden we een huisbezichtiging in de avond aan, zodat je de woning op een andere manier ziet. Waarschijnlijk hangt er in de woning ’s avonds een hele andere sfeer door bepaalde verlichting.

Jouw droomhuis gezien? Ga met DOEN NVM Makelaars op zoek naar een nieuw huis

Tip 3: Maak een checklist met praktische zaken

Naast een vooronderzoek raden we aan om voor de bezichtiging een checklist te maken met zaken waar je op wilt letten. Controleer de staat van het huis en alles wat daarbij hoort. Hoe zit het bijvoorbeeld met de beglazing? Sommige oudere woningen hebben enkele in plaats van dubbele ramen. Dit heeft invloed op de temperatuur in huis en het risico op inbraken is hoger. 

In een huis met enkele beglazing is goede verwarming zeer belangrijk, dus controleer dat uitvoerig. Kijk ook naar de stand van zaken in de keuken en badkamer. Is er ergens sprake van schimmelvorming? En werken de (bad)kranen naar behoren? Je krijgt te maken met een hoop vragen. Noteer ze daarom overzichtelijk in een lijstje om het overzicht te behouden.

Tip 4: Controleer met een knikker of alle vloeren recht zijn

Een ander aspect van het huis waar je echt goed op moet letten zijn de vloeren. In oudere woningen lopen ze soms scheef, terwijl je dat zelf niet eens doorhebt. Vergeet dan ook niet om een knikker mee te nemen. Rol de vloer alsof je een potje knikker speelt. Wil het rollen niet echt vlotten? Goed nieuws: dan is de vloer recht. 

Tip 5: Laat eventueel een bouwtechnische keuring uitvoeren

Van de kranen tot de ramen en de vloeren: het is belangrijk dat een woning in goede staat verkeert. De voorkant mag er misschien mooi uitzien, uiteindelijk gaat het om de inhoud. Controleer tijdens jouw rondje door het huis dan ook het schilderwerk en de kozijnen. Achterstallig onderhoud betekent vaak dat je er extra geld in moet steken. Dergelijke kosten moeten natuurlijk wel binnen je budget vallen. Wil je echt honderd procent zekerheid over de staat van het huis? Schakel dan een specialist in voor een bouwtechnische keuring. Deze expert kijkt onder andere naar:

  • Technische installaties

  • Constructies

  • Trappen

  • Balustrades

  • Hekwerken

  • Vloeren

  • Metselwerk

  • Muren

  • De huidige staat van het dak

Tip 6: Schrijf alles op

Tijdens een huisbezichtiging doe je waarschijnlijk veel indrukken op. Aangezien je nu eenmaal niet alles kunt onthouden, raden we aan om pen en papier mee te nemen. Kom je iets tegen dat interessant is, zoals een bepaald gebrek? Maak dan een aantekening om het niet te vergeten. Misschien dat de aankoopmakelaar ook het een en ander noteert. Het is echter niet verkeerd om zelf ook kritisch te kijken. Wil je echt niets aan het toeval overlaten? Neem dan een meetlint mee om bepaalde zaken alvast op te meten. Zo zie je meteen of jouw favoriete kast in een bepaalde hoek past!

Tip 7: Neem je camera mee voor foto’s van het huis

Het maken van aantekeningen is een goede manier om belangrijke informatie niet te vergeten. Wel is het handig om beeld te hebben van bepaalde delen van het huis. In sommige woningen is het toegestaan om foto’s te maken. Vraag dit voor de zekerheid eerst wel aan de makelaar. Je wilt immers geen verkeerde indruk achterlaten op de verkopers. Heb je toestemming? Neem de camera mee en maak zoveel mogelijk foto’s. Bekijk ze vervolgens op een rustig moment na de huisbezichtiging.

Tip 8: Kijk naar de mogelijkheden van het huis

Verkopers krijgen altijd te horen dat ze hun woning zo neutraal mogelijk moeten inrichten. Opvallende meubels, kleuren en decoraties zijn afleidend tijdens een huisbezichtiging. Soms schrikt een bepaalde inrichting zelfs kijkers af en dat is zonde. Toch is het belangrijk om als kijker niet teveel aandacht te besteden aan de inrichting. Probeer de meubels weg te denken en kijk puur naar de mogelijkheden van de woning. Hoe groot zijn de ruimtes in huis en wat kun je er allemaal mee doen? Fantaseren over jouw droomhuis is altijd leuk om te doen! Wil je eventueel iets verbouwen? Noteer dit in je aantekeningen en neem het mee wanneer je een bod uitbrengt.

Tip 9: Ga op onderzoek uit in de buurt

Tijdens een bezichtiging staat natuurlijk de woning zelf centraal. Toch is dit niet het complete plaatje, want de buurt is minstens zo belangrijk. Iedereen wil immers wonen in een veilige en prettige omgeving. Loop daarom een stukje door de buurt. Misschien kun je zelfs een praatje aanknopen met je mogelijk toekomstige buren! We raden aan om wederom een checklist te maken, nu met zaken die belangrijk zijn in de buurt: 

  • Wat voor soort mensen wonen er in deze buurt/wijk?

  • Welke voorzieningen zijn er (scholen, winkels)

  • Is er voldoende parkeergelegenheid aanwezig?

  • Heeft de buurt soms te maken met overlast?

Tip 10: Ga in gesprek met de verkoper

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: goede communicatie is belangrijk tijdens het koop- en verkoopproces. Stel voldoende vragen aan de verkopende partij, die trouwens altijd een mededelingsplicht heeft. Vraag bijvoorbeeld waarom de woning in de verkoop staat en hoe lang de verkoper(s) er hebben gewoond. En wat is eigenlijk hun indruk van de buurt? 

Misschien hebben jij en/of de aankoopmakelaar enkele gebreken gevonden in huis. Vraag naar de oorzaak van deze beschadigingen of problemen. De verkoper moet zo eerlijk en transparant mogelijk zijn. Alleen dan kun je op een succesvolle manier een huis bezichtigen en kopen. We wensen je veel succes!

Gerelateerde Nieuwsberichten

Vijf tips om je huis sneller te verkopen

Vijf tips om je huis sneller te verkopen

Wist je dat 70 procent van de Nederlandse bevolking een koopwoning heeft? Natuurlijk blijft niet iedereen voor altijd in hetzelfde huis wonen. Er is behoefte aan een nieuwe omgeving, iemand heeft een nieuwe baan of wil misschien wel groter wonen. Ben jij van plan om binnenkort te gaan verhuizen? We delen graag vijf tips om je huis sneller te verkopen!

TROONREDE 2024

TROONREDE 2024

In de troonrede die koning Willem-Alexander uitsprak om het nieuwe werkjaar van het parlement te openen, klonk de boodschap over de overspannen woningmarkt luid en duidelijk. Na een terugblik op de sportieve zomer van 2024, benoemde de koning enkele belangrijke doelen en maatregelen die de woningnood moeten aanpakken.

Wat is een taxatierapport en wat zijn de kosten?

Wat is een taxatierapport en wat zijn de kosten?

In deze blog vertellen de specialisten van DOEN Makelaars wat een taxatierapport precies inhoud en wat de kosten hiervan zijn. Veel lees plezier!