Wist je dat er in 2023 meer dan 1000 ‘kluswoningen’ op Funda te vinden waren? Dit zijn huizen die je moet opknappen voordat bewoning mogelijk is. Heb je twee rechterhanden? Dan is het misschien wel een goed idee om een klushuis te kopen. Over het algemeen is dit type woning betaalbaarder dan een huis dat al af is. Maar hoe vind je het ideale klushuis? Bij deze zes handige tips!
Hoe vind je jouw ideale klushuis?
De zoektocht naar het perfecte klushuis is een spannend avontuur. Het geeft je de kans om een woning te creëren die volledig aansluit bij jouw wensen en stijl. Of je nu een starter bent die zijn eerste huis koopt of een ervaren klusser: met de juiste aanpak is het vinden van een klushuis leuk en eenvoudig. Maak van jouw zoektocht een succes door te letten op de volgende factoren:
-
Jouw wensen
-
Jouw budget
-
De locatie van het klushuis
-
De huidige staat van de woning
-
Jouw eigen vaardigheden
-
De hoeveelheid tijd die je beschikbaar hebt
1 – Maak een wensenlijstje
Op huizenjacht gaan is een ervaring die je niet snel vergeet. Plotseling ben je actief op de dynamische Nederlandse woningmarkt. Maak voordat je op zoek gaat een wensenlijstje. Zet jouw woonwensen eens overzichtelijk op een rij. Hoeveel ruimte heb je nodig voor jezelf en eventueel een gezin? En hoeveel slaapkamers en badkamers wil je graag? Heb je behoefte een grote tuin, of is een balkon ook prima?
Gericht op zoek met je eigen wensenlijstje
Ook duurzaamheid is voor veel huizenkopers tegenwoordig een belangrijke factor. Kortom: tijdens jouw zoektocht naar een klushuis komen er allerlei vragen voorbij. Maak een wensenlijstje om gerichter te zoeken. Ook raden we aan om woningen te vergelijken, zodat je een goed beeld hebt van het huidige woningaanbod. Hopelijk boek je daarmee snel succes!
2 – Bepaal het budget voor jouw klushuis
Laten we eens kijken naar de eerste factor uit het bovenstaande rijtje: jouw budget. Bepaal hoeveel je kunt spenderen aan een klushuis voordat je op zoek gaat. Dit is niet alleen de aankoopprijs, maar ook eventuele renovatiekosten en onverwachte uitgaven. Met een budget zoek je gerichter naar woningen die je daadwerkelijk kunt betalen. Bovendien kom je minder snel voor verrassingen te staan, en ook dat is fijn. We raden aan om een overzicht te maken van mogelijke kosten, zoals:
-
De aankoopprijs: Wat is het maximale bod dat je in gedachten hebt?
-
Verbouwkosten: Hoeveel ben je bereid om uit te geven aan klussen? Van een likje verf tot een complete verbouwing: elk project heeft zijn prijskaartje.
-
Onvoorziene kosten: Reserveer ongeveer 10 tot 20 procent van je budget voor verrassingen, zoals verborgen gebreken of noodzakelijke reparaties.
3 – Let goed op de locatie en voorzieningen in de buurt
Locatie, locatie, locatie! De juiste plek is ontzettend belangrijk bij het aankopen van een woning. Dit gezegde geldt zeker voor klushuizen. De plek waar je woont, heeft invloed op je dagelijks leven en op de waarde van je woning op de lange termijn. Bedenk goed wat belangrijk voor je is. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bereikbaarheid van scholen, winkels en het openbaar vervoer? Misschien woon je graag dichtbij het centrum of liever in een rustige buurt.
Veiligheid en toekomst van de wijk
Veiligheid en toekomstige ontwikkelingen in de buurt zijn minstens zo belangrijk als de locatie. Verdiep je in de criminaliteitscijfers van de buurt, die bijvoorbeeld te vinden zijn op deze site. En loop ook even rond in de buurt. Voel je je veilig? Dat is een goed teken. Verdiep je daarnaast in eventuele plannen voor woningbouw en/of nieuwe infrastructuur in de omgeving. Deze factoren hebben invloed op de waarden van jouw woning. Neem vooral de tijd om de omgeving te verkennen, want als je er gaat wonen breng je er veel tijd door.
🡪 Heb je jouw ideale klushuis gevonden? Schakel de hulp in van DOEN NVM Makelaars
4 – De huidige staat van de woning
Bij een woningbezichtiging komt veel kijken. Zo is het belangrijk om de staat van een klushuis kritisch te onderzoeken. Als je een klushuis bezichtigt, kijk dan goed naar de staat van de woning. Sommige huizen hebben een paar kleine aanpassingen nodig, terwijl er bij andere sprake is van serieuze structurele problemen. Je kunt het beste de volgende twee stappen ondernemen:
-
Laat een bouwkundige technische keuring uitvoeren: Dit is een slimme zet. Een onafhankelijke bouwkundige weet precies waar hij of zij op moet letten. Deze professional is in staat om gebreken en noodzakelijke reparaties opsporen die je zelf misschien over het hoofd ziet. Uiteindelijk bespaar je op die manier een hoop geld.
-
Schat de kosten voor renovaties in: Maak een lijst van alle klussen die moeten plaatsen en zet alle mogelijke kosten op een rijtje. Daarmee voorkom je verrassingen op financieel gebied. en schat de kosten.
5 – Wees realistisch over jouw eigen klusvaardigheden
Een klushuis biedt een schat aan mogelijkheden. Je kunt het zo maken en inrichten als je zelf wilt. In een instapklare woning is dat lang niet altijd het geval. Wel is het belangrijk om realistisch te zijn over je eigen klustalenten. Denk eens goed na over wat je zelf kunt doen. Ben je handig met houtwerk, elektriciteit of leidingen? Wat is je ervaring met klussen in het verleden?
6 – Jouw beschikbare tijd om te klussen
Naast jouw eigen klusvaardigheden is er nog een factor om goed op te letten: de tijd. Hoeveel uren, dagen, weken of maanden kun je investeren in een klusproject? Iemand met een fulltime baan heeft nu eenmaal minder tijd beschikbaar dan iemand die parttime werkt. Dit is uiteraard van invloed op hoe snel je vooruitgang boekt met het klushuis.
Tip: schakel de hulp van professionals in
Soms is het handig om professionele hulp in te schakelen voor grotere klusprojecten, zoals bouwvakkers. Vergeet niet om deze kosten in je budget op te nemen. Maak een overzicht van jouw beschikbare tijd. Het vinden van het jouw perfecte klushuis is een uitdaging, maar met de bovenstaande 6 tips maak je er een succes van!