DOEN NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Hoe wordt de marktwaarde van je woning berekend?

Hoe wordt de marktwaarde van je woning berekend?

Wat is de marktwaarde van je woning? Hoe wordt de marktwaarde berekend? Het zijn twee belangrijkste vragen waar jij graag een antwoord op wilt hebben. Wij van Doen Makelaars informeren je hierover. 

Marktwaarde, wat is dat?

De waarde van een woning, wanneer dat je deze onder normale omstandigheden verkoopt, noemen we de marktwaarde. Als het gaat over bijvoorbeeld een gedwongen verkoop, bijvoorbeeld als iemand zijn hypotheek niet meer kan betalen, dan noemen we dat een abnormale omstandigheid. In deze situatie moet een taxateur een executiewaarde vaststellen. Dit bedrag is vaak lager dan de marktwaarde. 

Er zijn verschillende factoren waar de marktwaarde invloed op heeft, namelijk de maximale hypotheek en de hypotheekrente. 

Vaststellen marktwaarde

Hoe de marktwaarde van een woning vast wordt gesteld, is per hypotheekaanvraag anders. Maar hoe kan de marktwaarde van jouw woning dan vast worden gesteld? Dit leggen we je uit.

Marktwaarde vaststellen nieuwbouw

Als het gaat over een nieuwbouw, dan is de taxatiewaarde gelijk aan de koopsom. Het kan zijn dat er nog extra kosten bijkomen, zoals meerwerk wat gedaan moet worden of de grondprijs. 

Marktwaarde vaststellen bij bestaande bouw

Meestal gaat het over bestaande bouw, dan zijn er verschillende situaties die zich voor kunnen doen:

  • Gaat het over het oversluiten van een hypotheek, dan kan de marktwaarde worden bepaald door een WOZ-besluit van je gemeente.
  • Als het gaat over een aankoop, dan wordt de taxatiewaarde bij starters en doorstromers bepaald door een NWWI gevalideerd taxatierapport. Hierbij is de taxatiewaarde dan ook de marktwaarde. 
  • Ga je verbouwen? Dan is de marktwaarde ook gelijk aan je taxatiewaarde. Je moet wel als je een hypotheek af wil sluiten en gaat verbouwen, een NWWI gevalideerd taxatierapport op laten stellen. In deze rapportage moeten dan de marktwaarde van voor- en na de verbouwing vermeld staan. 

Maximale hypotheek bepalen

Zoals net aangegeven heeft de marktwaarde van een woning invloed op de maximale hypotheek die afgesloten kan worden. Dit komt doordat de maximale hypotheek 100% is van de marktwaarde van je woning.  Dit geldt echter alleen wanneer dat je de hypotheek ook op je inkomen kunt dragen.

Hypotheekrente berekenen

Als je een hypotheek hebt afgesloten, dien je over dat bedrag ook hypotheekrente te betalen. Deze rente wordt bepaald door je risicoklasse en door de rentevaste-periode die je hebt. Over de risicoklasse kan gezegd worden dat hoe hoger het risico is, hoe hoger de rente is die je moet betalen. Als je een hoge hypotheek hebt in verhouding met de marktwaarde, dan is de rente hierdoor ook een stuk hoger. Dan is er nog de rentevaste-periode, hoelang dat deze periode is, bepaal jij zelf. Als je je rente langer vast gaat zetten, heb je ook meer zekerheid, maar dan betaal je ook meer rente. Dit is een keuze die je alleen zelf kunt maken, maar daarvoor kun je bij ons wel advies inwinnen.  

Heb je nog vragen over de marktwaarde van je woning? Neem dan contact met ons op. We maken graag tijd voor je om alle vragen te beantwoorden. 

Gerelateerde Nieuwsberichten

Wat is een taxatierapport en wat zijn de kosten?

Wat is een taxatierapport en wat zijn de kosten?

In deze blog vertellen de specialisten van DOEN Makelaars wat een taxatierapport precies inhoud en wat de kosten hiervan zijn. Veel lees plezier!

Maximale hypotheek berekenen 2024

Maximale hypotheek berekenen 2024

Je hebt een woning op het oog, maar kun jij genoeg hypotheek krijgen? Het is belangrijk om van tevoren een goed beeld te hebben en daarom kun je online je maximale hypotheek berekenen. Dit geeft je inzicht in welke prijscategorie je kunt zoeken voor een nieuwe woning. Zorg dat je ook een overzicht hebt van je maandlasten en hoeveel eigen geld je in kunt brengen. 

Wat is een expat?

Wat is een expat?

Expat staat voor expatriate, een werknemer voor een internationale organisatie. Deze werknemer verhuist voor een tijdelijke periode naar een ander land, waar hij gaat wonen en werken. Als de periode voorbij is, dan gaat de expat weer terug naar zijn thuisland. Het doel bij een expat is om een bepaalde periode in het buitenland te werken. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een nieuw project.