DOEN NVM Makelaars gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en AVG & Privacybeleid vinden.

Bouwkundige keuring: wat is het?

Bouwkundige keuring: wat is het?

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een uitgebreide inspectie van de staat van een woning of gebouw. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke expert, ook wel een bouwkundige genoemd, en biedt inzicht in de technische staat van het pand. Deze keuring geeft je namelijk een compleet beeld van de technische staat van het huis, van de fundering tot het dak en alles ertussenin. 

Waarom is het uitvoeren van een bouwkundige keuring verstandig?

Deze keuring maakt duidelijk of je met kleine reparaties te maken hebt. Of misschien zijn er juist grote gebreken waar je rekening mee moet houden. Zo weet je precies waar je aan toe bent en voorkom je onverwachte (en vaak dure) verrassingen.

Wat gebeurt er tijdens een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring is nauwkeurigheid zeer belangrijk. Het kost vrij veel tijd, omdat een bouwkundige allerlei onderdelen van het huis nauwkeurig inspecteert. Hij of zij controleert zowel de binnen- als buitenkant van de woning. Zo worden de volgende onderdelen kritisch bekeken:

  • Fundering: Problemen met de fundering leiden mogelijk tot verzakkingen of scheuren in de muren. De bouwkundige checkt of de fundering stabiel is en of er tekenen zijn van slijtage of schade.

  • Dak: Een lekkend dak kan flinke schade veroorzaken. Zodoende vindt er een inspectie plaats van de dakbedekking, dakgoten en andere dakonderdelen om te zien of ze in goede staat verkeren. Tijdens de inspectie komen soms zwakke plekken aan het licht, die mogelijk wijzen op een lekkage.

  • Muren en gevels: Zijn er scheuren, vochtplekken of andere beschadigingen in de buitenmuren? Dit kan mogelijk wijzen op structurele problemen of slecht onderhoud.

  • Isolatie en ventilatie: Goede isolatie en ventilatie zijn belangrijk voor een comfortabel en energiezuinig huis. De bouwkundige bekijkt of de woning voldoet aan de eisen op het gebied van isolatie en ventilatie.

  • Leidingen en installaties: Er vindt een uitgebreide controle plaats van de waterleidingen, elektrische installaties en het riool om te zien of ze in goede staat verkeren en aan de veiligheidseisen voldoen.

  • Kozijnen en deuren: Slecht onderhouden kozijnen of deuren leiden mogelijk tot houtrot. Ook deze onderdelen worden nauwkeurig onder de loep genomen.

Rapport

Na deze inspectie krijg je een uitgebreid bouwkundig rapport, waarin de bouwkundige alle bevindingen beschrijft. In dit document staat niet alleen een overzicht van de huidige gebreken, maar ook een inschatting van de kosten die nodig zijn om deze te verhelpen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Wanneer is een bouwkundige keuring nodig?

Een bouwkundige keuring is belangrijk als je van plan bent een huis te kopen, vooral als het om een wat ouder huis gaat. Gebreken zoals lekkages, scheuren in de muren of problemen met de fundering zijn niet altijd direct zichtbaar. Een keuring bespaart je hopelijk veel ellende. Lees het rapport na de keuring goed door. Dit geeft jou een compleet beeld van de staat van het huis en dat is handig tijdens latere onderhandelingen over de prijs.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Ons team van experts staat altijd voor je klaar!

🡪 Neem contact op met DOEN NVM Makelaars

Oude panden of klushuizen

Soms eist een hypotheekverstrekker dat je een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Dit gebeurt vaak bij huizen waarvan de staat twijfelachtig is. Denk bijvoorbeeld aan oude panden of klushuizen. De keuring geeft de bank of hypotheekverstrekker de zekerheid dat de woning nog voldoende waarde heeft en niet binnen de kortste keren instort.

Bouwkundige keuring bij de verkoop van jouw huis

Het is ook verstandig om een keuring te laten doen als je je huis wilt verkopen. Op deze manier laat je de staat van jouw woning zien aan potentiële kopers. Dit wekt vertrouwen en zorgt ervoor dat de verkoop soepeler verloopt.

Wat zijn de voordelen van een bouwkundige keuring?

Het laten keuren van jouw woning brengt verschillende voordelen met zich mee. Laten we ze even overzichtelijk op een rijtje zetten.

Voordeel 1: Het voorkomt vervelende verrassingen na de aankoop

Niets is zo vervelend als na de aankoop van je droomhuis ineens geconfronteerd te worden met verborgen gebreken. Een bouwkundige keuring brengt deze problemen in kaart, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voordeel 2: Je kunt het gebruiken om te onderhandelen over de prijs

Ontdekt de bouwkundige tijdens de keuring ernstige gebreken? Dit kun je gebruiken om een lagere prijs te bedingen of te eisen dat de verkoper bepaalde reparaties uitvoert voordat de verkoop rond is.

Voordeel 3: Je krijgt een goed beeld van de onderhoudskosten

Het keurrapport geeft een goed beeld van de onderhoudskosten in de toekomst. Zo weet je precies welke klussen op de lange termijn nog moeten gebeuren. Dit maakt het plannen van een verbouwing veel eenvoudiger.

Voordeel 4: Je stelt er geldverstrekkers mee gerust

Banken en hypotheekverstrekkers willen de zekerheid dat het huis dat ze financieren in goede staat verkeert. Een bouwkundige keuring stelt ze gerust, vooral bij woningen waarvan de bouwkundige staat onzeker is.

Hoeveel kost een bouwkundige keuring?

De kosten van een bouwkundige keuring variëren. Hoeveel je ervoor betaalt hangt onder andere af van de grootte van de woning. Vereniging Eigen Huis heeft de inhoud van een woning en de bijbehorende tarieven overzichtelijk op een rijtje gezet. Laten we er eens naar kijken:

Inhoud van een woning

Prijs bouwkundige keuring incl. BTW

0-450 m2

375 euro

451-700 m2

432 euro

701-900 m2

489 euro

901-1100 m2

546 euro


Waarom een bouwkundig rapport het geld meer dan waard is

Een keuring lijkt misschien een stevige investering, maar uiteindelijk is het een goede manier om geld te besparen. Verborgen gebreken komen immers veel sneller aan het licht. Bovendien bevat het bouwkundige rapport dat je na de inspectie ontvangt een gedetailleerd overzicht van alle bevindingen. Je weet precies wat de huidige staat is van jouw huis, welke gebreken er zijn en wat je ongeveer betaalt voor eventuele herstelkosten. Soms staan er in het document zelfs aanbevelingen voor toekomstig onderhoud. Dit rapport is dan ook een waardevolle leidraad bij het kopen of verkopen van een woning.

Gerelateerde Nieuwsberichten

6 tips om jouw perfecte klushuis te vinden

6 tips om jouw perfecte klushuis te vinden

De zoektocht naar het perfecte klushuis is een spannend avontuur. Het geeft je de kans om een woning te creëren die volledig aansluit bij jouw wensen en stijl. Of je nu een starter bent die zijn eerste huis koopt of een ervaren klusser: met de juiste aanpak is het vinden van een klushuis leuk en eenvoudig. Ontdek onze 6 tips.

Koopwoningen ruim 11% procent duurder dan jaar eerder

Koopwoningen ruim 11% procent duurder dan jaar eerder

De woningmarkt in Nederland blijft volop in beweging. In augustus 2024 stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met maar liefst 11,2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging in twee jaar en markeert een opvallende trend in de koopwoningenmarkt. Bij 𝐃𝐎𝐄𝐍 𝐌𝐚𝐤𝐞𝐥𝐚𝐚𝐫𝐬 houden we deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Wat betekent deze stijging voor kopers, verkopers en de markt als geheel?

Huis bezichtigen: 10 tips

Huis bezichtigen: 10 tips

Wij kennen het gevoel: je hebt jouw droomhuis gezien en het staat nog te koop ook. Je wil het dolgraag bekijken. De eerste stap die je neemt is het aanvragen van een bezichtiging. Of misschien is er wel sprake van een open huis. Dit betekent dat je op een specifiek moment de woning mag bezoeken om er even rond te kijken. Een goede voorbereiding is het halve werk!